Eigen keuze!


houten luisteraarJe weet nu een paar weken dat je zwanger bent. Je begint al wat kwalen te merken, of je bent misschien wel misselijk? Allemaal dingen die erbij horen.

Zo rond de 8ste week ga je voor het eerst naar de verloskundige. Welke kies jij?

Kiezen? Ja, kiezen!

Je verloskundige of verloskundige praktijk kies je zelf. Zolang jij in hun “gebied” zit, kun jij voor meerdere verloskundigen kiezen. Mits er natuurlijk meerdere verloskundige in jouw “gebied” zitten. Er zijn natuurlijk plekken waar maar 1 verloskundige of verloskundige praktijk zit. Als je dan toch wilt kiezen, kijk gerust op internet of informeer bij de betreffende verloskundige. Het kan zomaar zijn dat er wel degelijk nog een andere verloskundige of verloskundigenpraktijk ook jouw woonplaats als haar/zijn “gebied” rekent.

Waar let je op als je je verloskundige kiest?

Dat is een goede. In een verloskundigenpraktijk zijn er vaak meerdere verloskundigen. Het is dan afhankelijk van hun diensten wie jij bij je bevalling krijgt. Let daarom bij verloskundigenpraktijken op hun visie. Bijna elke praktijk uit dit op hun website.

Kies je voor een eenvrouws/mans praktijk? Ook dan is de visie natuurlijk erg belangrijk. Maar ook de klik!

Het is dus eg lastig om te zeggen waar je op moet letten. Let op verhalen om je heen, maar bedenk ook dat dat hun verhaal is. En iedereen heeft een verhaal!

 

verloskundige-Amsterdam-Noord

 

Gekozen, maar niet blij met keuze?

Dat is vervelend! Maar geen paniek. Je kan gewoon naar een andere verloskundige of verloskundigenpraktijk. Ook al is het laat in de zwangerschap. Je moet dan wel zelf je zwangerschapskaart en gegevens opvragen. Die mag je “oude” praktijk niet zomaar aan iemand geven zonder jouw toestemming.

Vind je dat lastig? Dat is begrijpelijk. Alleen is het voor je “oude” verloskundige of verloskundigenpraktijk wel prettig om te weten wat ze eventueel kunnen veranderen. er van uitgaande dat ze daar voor open staan.

Wel blij met je verloskundige, maar een medische indicatie voor een bevalling in het ziekenhuis?

Het ligt erg aan het moment van de medische indicatie of je verloskundige mee kan met de bevalling in het ziekenhuis.

Is er tijdens de wee├źn sprake van enige onzekerheid over bijvoorbeeld de hartslag van je kindje? Dan is de kans groot dat je verloskundige mee gaat voor het hartfilmpje. Is er verder niks verontrustends, dan zal zij in het ziekenhuis de bevalling met jou kunnen doen.

Wordt er tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld zwangerschapssuiker geconstateerd? Dan is de kans groot dat je wordt overgedragen aan de gynaecologische zorg in het ziekenhuis.

Alles hangt af van de mate van de indicatie. Overleg dus goed met je verloskundige en andere verantwoordelijken wat jij graag in bepaalde gevallen zou willen!

Mag ik kiezen voor een ziekenhuis bevalling?

Ja zeker!! Er zitten helaas een paar haken en ogen aan. Zo wordt een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie niet volledige vergoed. Op het moment dat ik deze blog schrijf is de vergoeding van een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie 208 euro vanuit de basisvergoeding. De rest moet bijbetaald worden. Je kunt je hiervoor bij de meeste zorgverzekeraars bijverzekeren. Let dan goed op of het ziekenhuis of geboortehuis van je keuzes ook inderdaad gecontacteerd is voor die zorg bij je zorgverzekeraar.

Tot zover de keuze voor zorg. De belangrijkste conclusie is dat je zelf mag kiezen. Zoek alleen wel goed uit wat de gevolgen van je keuze zijn. Dus zowel financieel als bijvoorbeeld praktisch.

Ik hoop dat je deze blog informatief vond. Schroom niet om een aanvulling te doen, of te laten weten dat je het leuk vind!

hoorn-van-pinardjpg

Bewaren

Bewaren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *