Help! De kraamlijst!


Bij elke zwangerschap vond ik het lastig, de kraamlijst volgen. Heb ik genoeg, gebruik ik het wel echt, heb ik te veel? Erg lastig! Maar er zijn wat handige tips en tricks om er voor te zorgen dat jij zeker weet dat je de goede spulletjes in huis hebt.

tip 1:

Als het goed is heb je op tijd de kraamzorg geregeld. Bij de meeste kraambureau’s doen ze of een persoonlijke intake of anders telefonisch. Dit is een mooie gelegenheid om de kraamlijst er bij te pakken. Tijdens dit gesprek kun je vragen of ze alles op de kraamlijst ook daadwerkelijk gebruiken. Neem bijvoorbeeld navelbandjes, die worden door veel kraamverzorgenden niet gebruikt. En op de meeste kraamlijsten staat vaak dat je van de hyrdofiel luiers ongeveer 12 nodig hebt, terwijl de meeste vrouwen zeggen dat ze er veel meer gebruiken. Koop dus niet alles te snel, maar overleg.

tip 2:

Informeer bij vriendinnen, familie en kennissen die onlangs zelf een kindje hebben gehad. Zij zijn op de hoogte van de huidige ontwikkelingen en dus benodigdheden. Je moeder weet vast nog goed hoe het ging toen jij geboren was, maar veel dingen gaan nu anders. En je schoonzus weet vast ook nog goed hoe het 10 jaar geleden ging, toen je neefje geboren werd, maar in die periode kan al weer veel verschil zitten.

tip 3:

Hou je niet te strikt aan het aantal kleertjes op de lijst. Zorg in ieder geval voor voldoende rompers en luiers, maar ga verder lekker je eigen gang. Wil jij de eerste week uitstippelen welke kleertjes je kindje aan moet? Gewoon lekker doen! En leg natuurlijk de eerste kleertjes even apart.

 

Baby-uitzetlijst-2-607x404

 

tip 4:

Op de kraamlijst staat ook dat je flessen en voeding in huis moet hebben. Veel moeders denken dat als je borstvoeding wil gaan geven, je dat niet nodig hebt. En dat is natuurlijk een erg mooi streven. Helaas is borstvoeding geven niet al§tijd vanzelfsprekend. Het kan dus zijn dat je kindje bijgevoed moet worden. En nee, dat is geen probleem als je borstvoeding geeft. Het maakt je kindje eerder veelzijdig.

tip 5:

Een kraampakket is niet alleen noodzakelijk als je thuis bevalt. De meeste vrouwen weten dit wel, maar ik wil het toch even vermelden. Er zitten kraamverbanden in (ja, die ga je gebruiken ;-)) en onderleggers die ook in de kraamperiode gebruikt worden. Informeer bij je zorgverzekering of jij recht hebt op een kraampakket vanuit de extra vergoedingen. Kraampakketten zitten niet in de basisvergoeding.

tip 6:

Vergelijk meerdere kraamlijsten. Je krijgt er 1 van je kraambureau. Maar ook winkels als Hema en Prenatal hebben kraamlijsten. Onthou bij die kraamlijsten wel dat zij graag willen dat je veel aanschaft en het liefst in hun winkel. Leg ze dus naast elkaar en bedenk wat jij nuttig vind. En wat je als tips hebt gekregen van je omgeving natuurlijk (zie tip 2).

Ik hoop je zo wat wijzer te hebben gemaakt over het fenomeen “kraamlijst”. Schroom niet om te reageren met meer tips en tricks of als je deze blog nuttig vond! Ook vragen zijn altijd welkom!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *